Deelname aan TOTO: alléén voor 18+

Deelname aan TOTO: alléén voor 18+

TOTO is een heel leuk, spannend en meeslepend kansspel voor volwassenen. Jongeren onder de 18 hebben vaak moeite met het inschatten van risico’s en deze te weerstaan. Daarom is de verkoop van kansspelen, waaronder TOTO, aan personen jonger dan 18 jaar verboden door de overheid.

Houd het leuk! TOTO wil het wedden op sport leuk houden. Ook in de huidige situatie waardoor sommige mensen misschien meer thuis zitten dan normaal. Bepaal daarom van tevoren het budget waarvoor jij wilt spelen. Wist je dat je dit ook in je account kunt regelen door een speellimiet(link) in te stellen?

Speel bewust, en zorg dat het wedden op sport leuk blijft!

Op het matje bij Nathan - TOTO

Bewaar je rust, speel bewust

Bewaar je rust, speel bewust

Mental coach Nathan Rutjes geeft in 'Op het matje bij Nathan' concrete tips om TOTO spelen leuk en verantwoord te houden.

Naar de lessen

Maatregelen

Maatregelen

Om er voor te zorgen dat alleen meerderjarigen aan TOTO deelnemen, nemen we verschillende maatregelen:

 • We informeren op onze uitingen en overal waar je kunt deelnemen dat TOTO alleen voor 18+ is; we controleren bij uitbetaling van diverse prijzen de persoonsgegevens aan de hand van een geldig identificatiebewijs.
 • Op TOTO.nl doen we dit aan de hand van de iDIN leeftijdsverificatie. Als gegevens niet blijken te kloppen, keren we prijzen niet uit.
 • Bij de uitbetaling van diverse prijzen worden de persoonsgegevens gecontroleerd aan de hand van een geldig identiteitsbewijs. Wanneer gegevens niet blijken te kloppen, keren we prijzen niet uit. Als het om een online speler gaat, wordt het account gesloten.
 • We laten onze verkooppunten controleren om te kijken of zij niet aan minderjarigen verkopen.

Uiteraard hanteren we dit soort maatregelen liever niet. Houd je dus aan de regels: TOTO is voor 18+ en speel bewust.

Wat voor speler ben jij?

Wat voor speler ben jij?

Voor de meeste mensen zijn kansspelen een leuk tijdverdrijf. Je speelt voor je plezier, je bent er niet al te vaak mee bezig en de kans op winst geeft je een zekere spanning. Voor sommigen krijgt het spelen echter iets dwangmatigs en loopt het ‘wagen van een gokje’ uit de hand.

Meedoen aan kansspelen wordt een probleem wanneer het negatieve invloed heeft op je omgang met familie en vrienden en bijvoorbeeld je opleiding of werk er onder lijden. Het kan ook nadelig zijn voor je (lichamelijke en geestelijke) gezondheid of voor financiële problemen zorgen.

Herken je de volgende eigenschappen bij jezelf? Dan loop je weinig risico:

 • Je hebt realistische verwachtingen over je winkansen.
 • Je speelt niet al te lang achter elkaar.
 • Je speelt niet met zeer hoge inzet.
 • Als je een keer verliest, accepteer je dit. Je speelt niet eindeloos door om dit terug te verdienen.

Herken je de volgende eigenschappen? Misschien ben je dan een risico- of probleemspeler:

 • Je geeft meer uit dan je je kunt veroorloven.
 • Je hoopt financiële problemen hiermee te kunnen oplossen.
 • Je denkt vaak aan gokken.
 • Je wordt boos of geïrriteerd bij verlies en speelt dan net zo lang door om ‘terug te winnen’.

Zelftest en verdere hulp

Zelftest en verdere hulp

Bewaar je rust speel bewust - TOTO

Zelftest

Wil je weten wat voor speler jij bent? Doe de dan de zelftest. Hier in staan een aantal beweringen. Geef eerlijk antwoord en kijk dan hoe je ervoor staat. Wil je meer weten over verantwoord spelen? In 'Op het matje bij Nathan' geeft oud-voetballer Nathan Rutjes vijf wijze lessen over speelgedrag.

Doe de zelftest
Logo Hervitas - TOTO

Hervitas

Wil je hulp, maar durf je er niet over te praten met bekenden? Denk je dat alle problemen verdwijnen zodra de ‘grote klapper’ komt? Neem dan contact op met Hervitas, specialisten in game- en gokverslaving, iedere werkdag tot 22:00 uur: 06 - 53 18 29 65, of via info@hervitas.nl.

Speellimieten

Speellimieten

Bij TOTO proberen we excessief speelgedrag te voorkomen. We willen graag dat je bij ons speelt, maar niet dat het spel uit de hand loopt. Daarom gelden er speellimieten als je online meespeelt. Deze staan automatisch ingesteld in je account.

Meer over speellimieten

Keuze in aanbod sportweddenschappen door TOTO

Keuze in aanbod sportweddenschappen door TOTO

We willen Nederland gezonder en gelukkiger maken. We investeren jaarlijks miljoenen in de Nederlandse sport en in 18 andere goede doelen op het gebied van gezondheid en beweging. We zijn er dus voor en door de sport. Dat betekent ook dat wij het belangrijk vinden om de integriteit en betrouwbaarheid van de sport te bewaken.

Bij onze keuze om bepaalde wedstrijden en competities wel of niet aan te bieden, letten we op veel verschillende aspecten om een gegronde afweging te maken of dit verantwoord is vanuit het oogpunt van integriteit en betrouwbaarheid van de betreffende sport of sporter(s). Enkele aspecten daarvan zijn:

 • Is de sport financieel gezond?
 • Zijn er beïnvloedbare wedopties?
 • Kunnen we beïnvloedbare wedopties uitsluiten?

Op basis van deze en vele andere indicaties maken we een afweging of het verantwoord is om een bepaalde uitkomst van een sportwedstrijd wel of niet aan te bieden als sportweddenschap.

Hoewel we begrijpen dat het soms teleurstellend is dat we een bepaalde weddenschap of wedstrijd niet aanbieden, staat de integriteit en de betrouwbaarheid van de sport bij ons bovenaan.

De inleg op de door ons aangeboden sportwedden wordt voortdurend gemonitord; wanneer we hier onregelmatigheden in constateren, nemen we maatregelen en melden we dit bij betrokken instanties en organiserende sportbonden.