Schoten en doelpunten

Schoten en doelpunten

'Wat zien jullie als schot op doel?' 'Wanneer telt een goal als eigen doelpunt?' We krijgen bij TOTO vele vragen binnen over welke definities wij hanteren voor schoten en doelpunten. Op deze pagina geven wij daarop antwoord. Goed om te weten, deze definities komen van Statsperform (onderdeel van Opta), waarvan we de data ook gebruiken voor het verwerken van andere wedtopties.

Voor het afhandelen van wedopties is het Deelnemersreglement TOTO Online B.V. te allen tijde leidend. Deze omschrijving dient slechts als extra uitleg van wedopties waarbij schoten, schoten op doel, (eigen) doelpunten en geblokte schoten relevant zijn.

Schoten op doel

Schoten op doel

Wij hanteren de volgende definities van een schot op doel:

  • De bal gaat over de lijn in het doel, ongeacht of dat ook de intentie was;
  • Als er sprake is van een duidelijke scoringspoging, die in het doel zou zijn gegaan als de keeper of veldspeler (de laatste man) de bal niet had tegengehouden;
  • Schoten die de paal of lat raken, worden niet geteld als schoten op doel. Dit geldt niet als de bal via de paal of lat over de lijn gaat en er dus gescoord wordt;.
  • Schoten die worden geblokt door een andere speler dan de laatste man (veldspeler of keeper) worden niet geteld als schoten op doel.

Schoten naast doel

Schoten naast doel

Wij hanteren de volgende definities voor een schot dat niet op doel (tussen de palen) gaat:

  • Het schot gaat over of naast het doel zonder dat een andere speler contact met de bal heeft gemaakt;
  • Een schot dat over of naast het doel zou zijn gegaan, maar wordt gekeerd door een redding van een keeper of een veldspeler;
  • Het schot raakt de paal of lat waar geen doelpunt uit ontstaat;
  • Geblokte schoten worden niet geteld als schoten die niet op doel zijn.

Geblokt schot

Geblokt schot

Wij hanteren de volgende definitie voor een geblokt schot:

  • Het schot is op doel (met de intentie tot scoren) en wordt geblokt door een veldspeler of keeper, als er zich achter die betreffende veldspeler nog andere spelers of de keeper bevinden. Dat betekent dat de blokkende speler niet de laatste man is. Deze definitie bevat ook schoten die worden geblokt door een teamgenoot.

Schoten die worden geblokt door de laatste speler die voor de doellijn staat, worden geteld als schoten op doel en worden niet geteld als een geblokt schot.

Doelpunt/eigen doelpunt

Doelpunt/eigen doelpunt

Door voetbalorganisaties worden vaak verschillende definities gehanteerd over wat een (eigen) doelpunt is. TOTO gaat hierbij uit van statistieken van de officiƫle voetbalbonden.

Als een schot wordt aangeraakt door een tegenstander, dan wordt meestal een 'normaal' doelpunt toegekend als het doelpunt voortkomt uit een schot op doel. Een eigen doelpunt wordt meestal toegekend als de poging niet op doel (tussen de palen) is en via een tegenstander toch over de lijn in het doel gaat.

Goed om te weten...

Goed om te weten...

Voor alle wedopties met betrekking tot schoten, schoten op doel en assists geldt dat de gekozen speler in de basis moet starten. Indien een speler invalt of helemaal niet deelneemt aan de wedstrijd worden de betreffende wedopties geannuleerd.

Indien er bij vriendschappelijke wedstrijden in een ander format wordt gespeeld, geldt het volgende:

Worden er nog steeds twee helften gespeeld, zullen alle wedopties normaal afgehandeld worden ongeacht de gespeelde tijd. Dus 2x35 of 2x 50 wordt normaal van resultaat voorzien. Wanneer wordt afgeweken van twee helften (1, 3, 4 etc.) dan worden alle wedopties die betrekking hebben op de eerste en tweede helft ongeldig verklaard. De overige wedopties worden verwerkt op basis van het Fulltime resultaat.