KSA Logo
15:34

Online Bingo uitleg en spelregels

Iedereen heeft het wel eens gespeeld: bingo. Een ouderwets spelletje bingo – een typisch camping spel en ook in bejaardentehuizen is dit spel vaak een hit. Maar wist je dat het spel heel oud is? Vroeger werd het veel gespeeld in kerken om geld op te halen voor goede doelen. Tegenwoordig spelen we online bingo vooral nog om de leuke prijzen die je kunt winnen. Maar wat zijn precies de spelregels? Kun je bijvoorbeeld met meerdere bingokaarten tegelijk spelen? Wat is een progressieve jackpot? We gaan het je allemaal uitleggen op deze pagina, dus lees lekker mee!

De oorsprong van bingo

Om het spel en de regels te begrijpen, gaan we eerst nog even verder terug naar de oorsprong. Een kleine geschiedenisles dus. Bingo komt origineel van het spel Lotto. Dit werd al in 1530 in Italië gespeeld. Het woord bingo is een verbastering van de naam op het Lottokaartje in Amerika, die luidde Beano. Beano komt dan weer van bonen (beans) die werden gebruikt om de nummers af te dekken. Tegenwoordig kruisen we de genoemde nummers op de kaart door met een pen, of met een speciale bingo stempel.

De bedoeling van Bingo is het vol krijgen van je kaartje. Dat kaartje staat vol met verschillende nummers. De spelleider trekt steeds één nummer uit het Bingorad en roept dit nummer om. Staat het omgeroepen nummer op je kaartje? Dan mag je deze afstrepen. Het doel is als eerste een rijtje, kolom of volle kaart afgestreept te hebben. Online is er natuurlijk geen spelleider, maar worden de nummers automatisch getrokken. En worden de nummers ook automatisch van je kaart afgestreept. Gemak dient de mens, toch?

bingo-uitleg
De bingo spelregels

Wil jij weten hoe je online bingo speelt? Laten we bij het begin beginnen. Het doel is natuurlijk om zo snel mogelijk een volle bingokaart te krijgen en om een valse bingo te voorkomen. Je wilt dus een geldige bingo. Goed, laten we de basisstappen voor online bingo even op een rij zetten:

 1. Kies jouw bingo website: kies een betrouwbaar online bingoplatform zoals Winn-itt om te spelen. Registreer een account en log in.

 2. Bingokaarten: selecteer een bingoroom en koop je kaarten. De meeste bingokaarten hebben een raster van 5x5 vakjes met nummers.

 3. Het spel: zodra het spel begint, worden er via de Random Number Generator (RNG) willekeurig nummers gekozen.

 4. Getallen afstrepen: de automatisch getrokken nummers worden vanzelf afgestreept. Je hoeft dus niet zelf de getallen af te strepen.

 5. Doel van bingo: Het doel is om een vooraf bepaald patroon op je kaart te voltooien. Dit kan een rij, kolom, diagonaal of specifieke vorm zijn.

 6. Het roepen van "bingo!: online werkt dit natuurlijk iets anders dan normaal. Als je het patroon hebt bereikt, roep je "Bingo!" Dit doe je door op de daarvoor bestemde knop te drukken.

 7. Controle van de bingo: De website controleert automatisch of je een geldige bingo hebt. Als dit het geval is, win je de ronde.

 8. Prijzen en Uitbetalingen: De prijzen verschillen per type spel en bingoroom. Ze kunnen bestaan uit geldprijzen, bonussen, bingo jackpots of andere beloningen.

Bingo variant

Nu zijn er ontelbaar verschillende bingo spellen en verschillende varianten. Misschien kan je zelfs door de bomen het bos niet meer zien. Het originele bingo spel wordt gespeeld met de getallen 1-75. Iedere speler krijgt één of meerdere kaarten (afhankelijk van de inzet) met in totaal 24 getallen. Deze kaart bestaat uit vijf kolommen die worden verdeeld door de letters B I N G O.

In de B-kolom staan 5 getallen uit de reeks 1 t/m 15. In I staan 5 getallen uit de reeks 16 t/m 30. De N-kolom bevat als enige slechts 4 getallen, uit de reeks 31 t/m 45. G heeft dan nog 46 t/m 60 en de O-kolom 61 t/m 75.

Ieder getal komt slechts 1 keer voor op iedere kaart en de getallen staan ongesorteerd in iedere kolom. De spelleider trekt vervolgens een bal met een getal van 1 – 75 en roept deze om. Staat deze op je kaart, dan mag je hem afstrepen. Degene die het eerste een volle kaart heeft, roept Bingo. Deze variant werkt online eigenlijk hetzelfde, alleen roep je dan geen bingo maar klik je op het knoppie.

75-Ballen Bingo

De 75-béllen bingo, ook wel bekend als Amerikaanse bingo, is een van de meest voorkomende en geliefde bingo varianten. We leggen het ff uit:

 • Speelkaart: Elke kaart heeft een raster van 5x5 vakken, met het middelste vakje als een "gratis" vak dat al is gemarkeerd.

 • Aantal ballen: Er kunnen 75 ballen worden getrokken, van 1 tot 75.

 • Winnende patronen: De meest voorkomende winnende patronen zijn een volle kaart en de L-vorm.

 • Snelheid: 75-ballen bingo is vaak sneller dan andere varianten, wat zorgt voor een spannende spelervaring.

90-ballen Bingo

De 90-ballen bingo is de favoriet in het Verenigd Koninkrijk en Australië, en biedt een geheel andere spelervaring:

 • Speelkaart: Elke bingo kaart heeft negen kolommen en drie rijen.

 • Aantal ballen: Er worden 90 ballen getrokken, van 1 tot 90.

 • Winnende patronen: Je kunt winnen door een volle kaart, 2 volle lijnen of één volle rij.

 • Variatie: 90-ballen bingo biedt meer variatie in winnende patronen en zorgt voor langere en intensievere spellen.

80-Ballen Bingo

De 80-ballen bingo is een spannende variant die iets anders is dan de traditionele variant:

 • Speelkaart: Elke bingo kaart heeft een raster van 4x4 met 16 nummers.

 • Aantal ballen: Er worden 80 ballen getrokken, van 1 tot 80.

 • Winnende Patronen: De winnende patronen kunnen sterk variëren, afhankelijk van het spel. Dit kan een specifiek patroon zijn, zoals een kruis, vier hoeken, of een diagonale lijn.

 • Snelheid en uitdaging: 80-ballen bingo heeft een gematigde snelheid en een verscheidenheid aan winnende patronen, waardoor het uitdagend en leuk is.

Gezelligheid met bingo

Bingo spelen draait natuurlijk ook om de gezelligheid en het plezier. Bij Winn-itt Bingo heb je bijvoorbeeld een chatfunctie. Hiermee kun je gemakkelijk praten met andere spelers, nieuwe vrienden maken of gewoon plezier hebben. Iedereen is welkom in onze gemeenschap, en we nodigen je graag uit om deel uit te maken van de gezelligheid. Plezier is gegarandeerd!

bingo-speluitleg
Verantwoord spelen

Speel altijd verantwoordelijk. Meespelen met bijvoorbeeld Winn-itt Bingo is leuk, maar doe dat wel verantwoord. Speel daarom alleen met geld dat je écht kunt missen, stel limieten voor jezelf in en stop op tijd met spelen. Kortom: zorg dat het spelen leuk blijft.