Uitleg Keno spelregels

Uitleg Keno spelregels

Heb je wel eens gehoord van Keno? Het is een heel leuk spel dat vooral in Nederland en België bekend is. In dit artikel geven we je een inleiding tot dit vermakelijke spel, en leggen we je de spelregels uit.

Wat is Keno?

Wat is Keno?

Keno dankt zijn populariteit deels aan de eenvoudig te onthouden spelregels. Ook het feit dat het zeer toegankelijk is voor iedereen omdat het geen ingewikkelde strategieën vereist, maakt het spel aantrekkelijk. Het spel kan als volgt worden samengevat: de spelers kopen een kaart waarop 70 of 80 getallen staan (van 1 tot en met 70/80) en kiezen hieruit twintig getallen. Hierna worden de getallen een voor een getrokken. Elke speler heeft als doel zijn gekozen getallen het eerst te af te kruisen, net zoals bij Bingo. Bij online Keno kan het aantal te kiezen getallen verschillen – online speel je vaak met tien of vijftien, in plaats van twintig. Dit hangt af van het online casino dat je kiest. Het spel is een afgeleide van bingo, zoals je misschien al had geraden.

Keno kaart kopen

Keno kaart kopen

Het spel begint met het aanschaffen van een of meerdere Keno kaarten. Dit zijn de kaarten waarop de 70 of 80 nummers staan, en waaruit je dus je nummers moet kiezen. Per kaart kan je kiezen hoeveel geld je inzet. Deze inzet kan verschillen per kaart. Als je wint, word je winst met dit getal vermenigvuldigd. Bij het inzetten kan je trouwens ook kiezen om met dezelfde kaart gedurende verschillende opeenvolgende rondes mee te doen.

Een Keno kaart invullen

Een Keno kaart invullen

Per kaart kan je een aantal nummers naar keuze uitkiezen, meestal minimaal twee en, afhankelijk van waar je het spel speelt, maximaal tien tot twintig nummers. Bij Keno gaat het dus om het op voorhand raden van de nummers die volgens jou getrokken gaan worden in de komende ronde(s).

Trekking

Trekking

Zodra je de nummers hebt gekozen, je inzet hebt betaald en je Keno kaart is ingevuld, begint de trekking. De minimuminzet is slechts €0,50 bij de meeste aanbieders. Het trekken van de nummers gaat heel snel bij Keno, en je weet dus al direct of je gewonnen hebt of niet. De nummers worden volledig willekeurig getrokken. Jij hoopt er als speler dus op dat tussen de 20 getrokken nummers, er zoveel mogelijk nummers bij zitten die jij hebt gekozen op je kaart. Bij online Keno worden deze nummers niet getrokken, maar gegenereerd door een programma dat een RNG (Random Number Generator) bevat, die ervoor zorgt dat deze willekeurig zijn. Om de jackpot te winnen hoef je bij Keno maar 15 van de 20 nummers juist raden, wat de kans om te winnen redelijk hoog maakt.

Zoals al vermeldkan je met dezelfde kaart verschillende rondes achter elkaar spelen. Hiervoor betaal je net zoveel inzet als het aantal rondes dat je wilt spelen. Als je vijf rondes wilt spelen met een Keno kaart voor telkens €4, moet je dus €20 inzetten.

Je kan meestal kiezen hoeveel nummers je op een kaart aanduidt, tussen twee en tien. De uitbetaling hang af van de hoeveelheid gekozen nummers ten opzichte van de hoeveelheid getrokken nummers. De winst gaat uiteraard groter zijn als je zes nummers hebt aangeduid en daarvan vijf juist hebt geraden, dan als je vijf juist hebt geraden terwijl je er vijftien had aangeduid. De online Keno spelregels maken bij mogelijke winkansen een onderscheid tussen een straight bet en way bets. Bij een straight bet kies je nummers die volledig los staan van elkaar. Als je gaat voor way bets, kies je nummers in paren. Hierbij zet je dus in op de aparte nummers, maar ook op de paren. Zo heb je in de tweede situatie meer kans om te winnen, want naast de aparte nummers van de straight bets die getrokken worden, maak je ook kans dat de cijfers vallen op een van de drie paren.