KSA Logo
16:51
Blackjack in een notendop

Laten we beginnen bij het begin. Het doel van het spel is om zo dicht mogelijk bij 21 punten te komen. Als je over 21 punten gaat, verlies je automatisch. Je kunt al met twee kaarten 21 vormen: een aas en een 10 of een kaart met een figuur. Dit heet trouwens ook “blackjack”. Heeft niemand 21? Dan wint de speler met de waarde die het dichtst bij 21 punten ligt.

Blackjack tafel

Hoe steekt een speltafel in elkaar? Je ziet hieronder verschillende vakken met kaarten. Dit zijn plaatsen waar spelers blackjack spelen. Voor de dealers zie je een aantal chips liggen en is er ruimte om de kaarten neer te leggen. Bij een standaard spel blackjack zijn er aan de tafel 1 tot 6 vakken om in te zetten te vinden.

Spelverloop: zo speel je Blackjack

Volgens de blackjack spelregels kun je als speler iedere ronde inzetten op een vrije plek. Daarna krijgt iedereen 2 kaarten en opent de dealer ook een kaart. Hierna kun je als speler bepalen hoe je de rest van de ronde aan wilt pakken. Bij winst kun je de oorspronkelijke inzet verdubbelen, mits je ook wilt dubbelen of splitsen, want op die manier kun je nog meer winnen.

We gaan nu iets meer de diepte in. Je speelt als speler altijd tegen de bank en het spel wordt bijna altijd met open kaarten gespeeld. Voordat de kaarten worden gedeeld, plaatst elke speler zijn inzet door deze op de tafel voor zich te plaatsen. Hierna deelt de dealer de kaarten.

Stap 1: De dealer begint met het delen van de blackjack kaarten

De dealer deelt de kaarten met de klok mee. Eerst krijgt elke speler één kaart open op de tafel. De dealer krijgt ook een kaart, maar deze wordt gesloten op de tafel gelegd. Hierna krijgt iedereen elk nog één kaart gedeeld. Deze wordt wederom open op de tafel gelegd.

Stap 2: Spelers met blackjack, oftewel 21 worden direct uitbetaald

Het kan in al voorkomen dat een speler 21 heeft en de speler krijgt dan 2.5 keer zijn inzet uitbetaald. Dit is dus zijn originele inzet plus nog eens 1.5 keer de inzet als winst. ls de open kaart van de bank een 10, figuur of een aas? Dan moet er eerst worden afgewacht of de bank niet ook een blackjack heeft. In dat geval zou er gelijkspel zijn en wint of verliest de speler niets.

Stap 3: Jouw beurt, wat ga je doen?

Als niemand blackjack heeft, is het aan alle spelers om zo dicht mogelijk bij de 21 te komen. Hiervoor kunnen ze extra kaarten vragen aan de bank. Eén per keer en zoveel als ze nodig denken te hebben. Wanneer alle spelers klaar zijn met extra kaarten nemen, opent de dealer zijn gesloten kaart. Is zijn hand 16 of minder? Dan neemt hij nog een kaart. Bij 17 of hoger past hij. Is de bank klaar? Dan wordt er gekeken wie er 21 heeft of er het dichtst bij zit. That's it!

dealer blackjack tafel
De waarde van de kaarten

Laten we nu bekijken hoeveel de kaarten waard zijn:

 • De kaarten met nummers hebben telkens de waarde van het nummer. Een “6” kaart is dus zes punten waard.
 • De aas kan de waarde van één of elf hebben. Dit mag je zelf beslissen.
 • Alle kaarten met een figuur (boer, vrouw en koning) zijn tien punten waard.
Inzetten bij blackjack

Er zijn drie extra inzetten die een speler kan maken bij het blackjacken: verdubbelen, splitsen en verzekeren.

Kaarten verdubbelen in blackjack (double down)

Verdubbelen betekent dat je je originele inzet verdubbelt. Dit kan bij de meeste Europese varianten van blackjack alleen als je met je eerste twee kaarten aan 9, 10 of 11 punten komt. Hierna krijg je dan ook slechts één extra kaart uitgedeeld.

Kaarten splitsen in blackjack (split)

Als je bij de eerste twee kaarten twee dezelfde kaarten ontvangt, kan je deze splitsen in verschillende handen. Je krijgt dan bij elke kaart nog een extra kaart gedeeld. Dit houdt in dat je dus meer kan inzetten op slechts een van de twee handen. Als je twee azen splitst, dan krijg je bij elke aas slechts één extra kaart uitgedeeld.

Kaarten verzekeren bij blackjack (insurance)

Dit is een inzet die men kan maken als de eerste kaart van de dealer een aas is. Deze inzet kost je de helft van jouw inzet en beschermt je inzet als de dealer een blackjack heeft. Je zet hier dus in op de mogelijkheid dat de bank blackjack gaat hebben, en als dat het geval is, win je jouw inzet 2:1.

Uitbetalingen in blackjack: wanneer win of verlies je?

Hoeveel de basisinzet is in blackjack hangt af van voor hoeveel je kaarten kopen wilt en dus welke tafel je kiest. Normaal gezien is de begininzet € 5,- of € 10,-, maar er zijn ook tafels beschikbaar waar je vanaf € 0,50 cent kan spelen. Zo werkt de uitbetaling:

 • Heeft de bank verloren met een puntenaantal van over de 21? Dan krijgen de overige spelers hun inzet 1:1 terugbetaald. Als je dus € 10,- inzet, krijg je je inzet van € 10,- terug en nog eens € 10,- winst uitbetaald.
 • Heeft de bank minder dan 21? Dan verliezen eerst alle spelers die minder punten dan de bank hebben. Hun inzet wordt als eerste door de bank weggenomen.
 • Heeft er iemand evenveel punten als de bank? Dan gaat het om een gelijkspel. In dat geval wint of verliest de speler niets. Hij krijgt zijn inzet terug. Dit noem je een Stand Off.
 • De spelers die meer punten hebben dan de bank krijgen hun inzet met 1:1 winst uitbetaald. In het geval dat dit om een blackjack gaat, is deze winst 1:1.5. Zet je € 10,- in? Dan krijg je jouw inzet van € 10,- terug en krijg je ook nog eens € 15,- winst uitbetaald.
 • Krijgen de bank en een speler tegelijkertijd 21? Dan gaat het in dit geval om een Stand Off. Er wordt geen geld gewonnen of verloren en de speler behoudt zijn inzet.
Strategie bij blackjack en varianten

Natuurlijk zijn er verschillende strategieën en varianten van het spel. Dat deze blackjack dealer regels behoorlijk anders kunnen maken, is daarbij wel duidelijk.

Blackjack cheat sheet

Spelers kunnen een blackjack cheat sheet gebruiken. Hier zie je bepaalde regels en strategieën voor blackjack combinaties. Voor iedere hand kun je dit schema erbij pakken en zien wat de beste volgende stap is. Wanneer je live blackjack met een dealer speelt kun je zo kijken wat de beste volgende stap is. Het geeft helaas geen garanties om te winnen, maar zal je wel goed op weg helpen.

Verschillende varianten

De grootste verschillen tussen allerlei blackjack varianten hangen meestal af van vijf zaken:

 1. Met hoeveel kaartspellen wordt er gespeeld?
 2. Worden de kaarten na elke ronde geschud of niet?
 3. Wordt er met open of gesloten kaarten gespeeld?
 4. De minimale en maximale inzet per tafel.
 5. Snellere versies van het spel.

Je ziet snel alle blackjack varianten in onze blackjack lobby.

Side bets: Je kaarten extra veel waard laten worden

Wat voor menig speler blackjack nog interessanter maakt, is dat er naast de initiële inzet verschillende side bets mogelijk zijn. Deze geven je de kans om met additionele inzet extra geld te winnen. Het spelverloop van een side bet staat eigenlijk los van het geheel van blackjack en draait om puur geluk. Het geeft wel een extra element aan het spel en daarmee zeker de moeite waard om te verkennen. Dit zijn de opties waar je mee kunt spelen als een blackjack variant de side bets aanbiedt:

Perfect Pairs

Een perfect pair is twee exact dezelfde kaarten, een colour pair twee met dezelfde kleur en een mixed pair twee dezelfde kaarten van verschillende kleuren. De naam zegt het al, maar bij twee gelijke kaarten krijg je in dit geval een extra uitbetaling. Hiermee kun je tot wel 25 keer met je oorspronkelijke inzet erbij winnen.

21+3

Bij de blackjack 21+3 regel gaat het om de eerste twee kaarten van jou als speler en de kaart die de dealer zal trekken. Daarbij wordt er bij de 21 3 blackjack regels gekeken naar vergelijkbare combinaties als in het poker, zoals straight flush en three of a kind bijvoorbeeld. Hiermee kun je tot maximaal 100 keer je oorspronkelijke inzet winnen als speler.

Hot 3

Ook met hot 3 als side bet kun je bij de bank spelen en extra geld winnen. Het gaat erom dat jou eerste en tweede kaart en de eerste open kaart van de dealer samen 19, 20 of 21 punten opleveren bij deze side bet. Met 21 punten en hetzelfde symbool pak je zo tot wel 20 keer je inzet.


Veelgestelde vragen (FAQ)

 • Wat gebeurt er als de bank en een speler tegelijkertijd 21 krijgen bij Blackjack?
 • Welke hand wordt als slechtste beschouwd bij Blackjack?
 • Is de kans groot dat je wint bij blackjack?
 • Kun je kaarten tellen?
 • Hoe delen in blackjack?
 • Hoe heet de bak bij blackjack waarin de kaarten zitten?
 • Hoe krijg je blackjack?
 • Hoe werken sidebets bij blackjack?
 • Hoe werkt blackjack?
 • Hoe werkt blackjack in het casino?
 • Hoe werkt Double Exposure blackjack?
 • Hoe werkt Double Down blackjack?
 • Hoe werkt Lightning Blackjack?
 • Hoe werkt live blackjack?
 • Hoe werkt online blackjack?
 • Hoeveel betaalt blackjack uit?
 • Hoeveel is een aas in blackjack?
 • Hoeveel is een boer in blackjack?
 • Hoeveel kaarten heb je nodig voor blackjack?
 • Hoeveel krijg je als je blackjack hebt?
 • Hoeveel krijg je uitbetaald bij blackjack?
 • Hoeveel moet de dealer minimaal hebben bij blackjack?
 • Hoeveel punten heb je als je blackjack hebt?
 • Welke kaarten doen mee met blackjack?
 • Welke kaarten moeten er uit bij blackjack?
 • Hoe speel je blackjack thuis?