Marcel van Roosmalen: "Jan Smit"maandag 16 Januari 2017

 

 

Column: Marcel van Roosmalen

16 januari 2017

 

 

 


Jan Smit

Gisteren nam Jan Smit – de ex-deurwaarder, niet de zanger – bij Studio Voetbal alvast afscheid van Nederland en de voetballerij want hij stopt als voorzitter van SC Heracles. Hij werd door presentator Tom Egbers consequent ‘voorzitter’ genoemd, waarmee Tom maar wilde zeggen dat hij een fan van Heracles uit Almelo is. Jan Smit werd niet te lang doorgezaagd over het kunstgras dat hij in het profvoetbal introduceerde. Het ging over een nieuwe opzet van de eredivisie. De KNVB wil mogelijk terug naar zestien clubs en daarna, naar Belgisch model, alle punten van de bovenste zes clubs op ranglijst door twee delen en die dan onderling nog een competitie laten spelen. Onderin hetzelfde verhaal. Dit zou het Nederlandse voetbal spannender maken. Jan Smit zei over al die plannen: ‘In Zeist werken iets te veel hbo’ers die te weinig te doen hebben.’ Mooi gezegd, Jan.

Ik was opeens heel erg blij dat Jan Smit nog mee mocht stemmen tijdens de KNVB-vergadering die er binnenkort over gaat, want er zijn er natuurlijk altijd een paar onder de subtoppers – zoals de oetlullen die het nu bij Vitesse voor het zeggen hebben – die voor zoiets onzinnigs stemmen in de veronderstelling dat zij ook wel even bij de bovenste zes zullen horen. De eredivisie bestaat al sinds mensenheugenis uit achttien clubs, waarvan er drie – of eigenlijk twee – (bijna) altijd kampioen worden en de rest ook meedoet. Niemand, behalve Chris Woerts – een man die niet echt een succes was als commercieel directeur bij Feyenoord en Sunderland – zit te wachten op een andersoortig ‘competitie-format’ met dezelfde uitkomst. Al die zogenaamde ‘verhoogde weerstand’ zal ons echt niet verder brengen in de Champions League aangezien onze beste spelers aan het eind van ieder seizoen toch vertrekken.

Wat mensen als Chris Woerts zeggen is dat ze meer Ajax-PSV en minder Go Ahead Eagles-SC Heracles willen. Eigenlijk wil hij het liefst elke week Ajax-PSV want dat is beter te vermarkten. Een beetje Schotland in de polder, want daar spelen de Rangers en Celtic ook weer iedere week tegen elkaar. In Zeist vinden ze een voorzitter van Heracles die tegen een plan is dat voorziet in minder Heracles in de eredivisie ouderwets. Ik wou dat KNVB-voorzitter Michael van Praag zich als Jan Smit had opgesteld toen het bij de UEFA over de nieuwe opzet van de Champions League ging.